De AanschafWanneer wordt overwogen een haarwerk aan te schaffen, doet men er verstandig aan een familielid of vriend bij het aankoopproces te betrekken. Zij kunnen helpen met het maken van keuzes en kunnen vertellen of een bepaald model of type bij de persoonlijkheid van de potentiële drager past. Houdt dit vooral voor uzelf beperkt tot diegene die het dichtst bij u staan en eerlijk durven zijn. Te veel meningen maken de keuze niet makkelijker.


Het aankoopproces verloopt bij de betere haarwerkers vaak in drie stappen.

Eerste stap


In eerste instantie vindt een oriënterend gesprek plaats. Hierin wordt besproken wat de wensen en verwachtingen zijn en komen de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de eventuele problemen aan bod.

Vervolgens zal men een beslissing nemen of men wel of niet overgaat tot een haarwerk. Valt de keuze op een haarwerk dan zal men bij een tweede bezoek een keuze dienen te maken in model, type haar en andere eigenschappen van het haarwerk. Er zal een tweede afspraak gemaakt worden waarin wij een zichtzending laten komen, met de door u uit gezochten modellen en kleuren.

Tweede stap


Een keuze wordt gemaakt in onder andere model, type haar en bevestigingsmethode. Als uit de zichtzending een keuze wordt gemaakt, zal ik het haarwerk voor u reserveren tot wij overgaan tot stap drie. U kunt er ook voor kiezen stap drie over te slaan en het haarwerk mee te nemen.

Derde stap


Bij het aanbrengen van het haarwerk wordt uitgelegd hoe men het haarwerk moet verzorgen. Tevens zal het haarwerk worden aangepast aan de wensen door middel van coupeknippen, kleurcorrecties (mits dit mogelijk is) en maataanpassingen. De juiste pasvorm van het montuur speelt hierbij natuurlijk ook een grote rol. Belangrijk te weten is dat het haarwerk geleidelijk aan zijn uiteindelijke model krijgt. Het haarwerk wordt na bevestiging in model geknipt: er wordt niet in een keer een lang stuk haar afgeknipt. Dit gaat stukje bij beetje. De klant kan hierbij zelf aangeven tot welke lengte geknipt mag worden.

Een volledig haarwerk knip ik het liefst in model als er geen haren meer onder zit. Dit omdat het haarwerk dan pas volledig goed zit. Dit betekent bij haaruitval ten gevolge van chemo dat u mij kunt bellen op het moment dat het uitvalt.of vreemd of pijnlijk aan gaat voelen. Sommige mensen beschijven dit gevoel alsof er er continu aan het haar getrokken word of dat er een hele strakke elastiek om het haar zit. Ik zal u haar dan knippen u kan er voor kiezen dit in u eigen huiselijke omgeving te doen daarna zal ik het u uitgekozen haarwerk meteen aanpassen zodat niemand in uw omgeving hoeft te weten dat u een haarwerk draagt.

Als u het liefst zelf u haar afknipt kunnen we natuurlijk altijd bij stap 2 het haarwerk in model brengen.

De kosten van een haarwerk kunnen sterk uiteenlopen, aangezien er zeer veel verschillende soorten zijn.


Het verkrijgen van een vergoeding van de zorgverzekeraars zal meestal op de volgende manier geschieden.
 De huisarts of specialist moet hiertoe een verwijsbriefje of machtigingsaanvraag voor een haarwerk uitschrijven. Dit dient overeenkomstig te zijn met de door uw verzekeraar gestelde eisen.Indien u over een juiste medische indicatie beschikt keert uw zorgverzekeraar een basisvergoeding uit. De basisvergoeding is voor iedereen gelijk, per 1 januari 2018 bedraagt deze € 431,-. Indien u aanvullend verzekerd bent, bestaat er een mogelijkheid om een extra vergoeding te ontvangen.

Samen met u kunnen we kijken of u zorgverzekering uw haarwerk vergoed, en kunnen we vervolgens kijken welke keuze u wilt maken.

Soms vergoeden zorgverzekeraars na of gelijktijdig met de eerste aanschaf van een haarwerk tevens de kosten van een reserve haarwerk. Hiervoor dient men wel weer een verwijsbriefje van de arts te hebben. De reserve haarwerk is wenselijk in verband met onderhoud, tussentijdse maatveranderingen, reparaties etc., waarbij het kan voorkomen dat men de haarprothese een week of langer moet missen.